Ahad, 9 November 2014

Conflakes Madu Pedas Ranggup

Conflakes Madu Pedas Ranggup

Salam semua, entri malam nie saya nak berkongsi dengan rakan-rakan semua  satu resipi yang sangat mudah dan ringkas. Resepi hari nie sebenar yer hasil permintaan dari hubby, Hubby minta buatkan Conflake Madu Pedas Ranggup  nie untuk kunyah-kunyah sambil layan tengok TV. pertama kali buat hubby terus suka dengan Conflake Madu Pedas Ranggup nie. Kebetulan ada stok cornflakes yang tersimpan satu kotak baki masa buat kuih raya  yang lepas, jadi petang tadi  ke dapur  untuk membuat Conflake Madu Pedas Ranggup. Selain cornflakes, saya tambah kacang gajus, kacang tanah, ikan bilis yang digoreng garing dan bijan. Kali nie saya buat kurang pedas sikit sebab takut anak-anak tak boleh makan plak. Ikan bilis, saya gunakan yang  jenis halus2 atau orang gelar ikan bilis nasi. Rendam dulu, kemudian goreng garing. Kacang Gajus, Kacang Tanah dan bijan anda sangai dulu atau boleh bakar sekejap dalam oven. Conflake Madu Pedas Ranggup nie sedap dan mudah resepi yer. Jadi bagi yang nak buat boleh lah cuba resepi ini.


BAHAN-BAHANNYA :-)
5 cawan cornflakes
1 cawan kacang gajus
1 cawan kacang tanah
1 camca besar bijan
1 genggam ikan bilis jenis kecil, dibersihkan, rendam 10 minit dan toskan
5 sudu besar cili kisar
4 camca besar gula
1 cawan madu 
2 camca besar cuka makan
3 ulas bawang putih, tumbuk halus
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kacang gajus,kacang tanah dan bijan disangai atau goreng tanpa minyak dalam kuali dengan api sederhana hingga wangi dan keemasan. Kacau selalu, angkat dan sejukkan. Ikan bilis ditoskan. Goreng hingga garing, angkat dan toskan
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan gula, madu, cuka dan garam secukup rasa. Kacau rata dan masak hingga berbuih dan pekat.Biarkan seketika, tunggu sehingga sejuk.
  3. Masukkan cornflakes, Kacang gajus, kacang tanah, bijan dan ikan bilis, gaul rata Conflakes bersalut dengan cili.
  4. Bakar dalam di dalam oven dengan suhu 170, selama 5 minit. *pilihan samada nak bakar @ tidak.
  5. Biarkan sejuk dan boleh simpan dalam bekas kedap udara...

4 ulasan:

  1. jajan yang menarik ni
    thanks share resepi

    BalasPadam
  2. rajinnya dia buat cornflakes madu, selalunya mak jemah biasa dengar yg biasa je, kali ni pedas memang pertama kalai dengar..mesti sedap ni:)

    BalasPadam
  3. Memang Sedap @Mak Jemah Jual Vitamin, skali makan mulut x boleh berhenti..hihihi:)

    BalasPadam
  4. Tak pernah rasa lagi..buat apatah lagi..mesti cuba ni..

    BalasPadam